Een deelnemer leert waar, wanneer en met wie die wil.
..dat is altijd al zo geweest.
“Een trainer leert deelnemers niets tijdens een training!” Deze zin sprak ik meestal uit in de startbijeenkomst van onze opleiding professioneel trainer begeleidde.
Meestal leidde ik deze zin in met ‘Ik ga je iets heel teleurstellends vertellen…’
Als het schokeffect even later wegebt kunnen we het erover hebben. Veel beginnende trainers denken op dat punt in hun opleiding namelijk nog dat zij, persoonlijk, deelnemers iets gaan leren tijdens hun training.
‘Maar Annelies, je brengt toch als trainer wel iets over aan je deelnemers? ‘Al is het misschien maar een vonkje?’ vroeg een van mijn deelnemers.
Natuurlijk, stelde ik haar gerust, natuurlijk steken ze er wel iets van op; al is het maar dat ze gemotiveerd raken om iets toe te gaan passen in de praktijk.
En toen kwam het corona jaar 2020; we gingen massaal over op online bijeenkomsten en klaagden steen en been dat toch niet alles net zo goed kon zoals in een fysieke bijeenkomst. Sterker nog: sommige trainers en coaches waren ervan overtuigd dat wat zij deden NIET online kon plaatsvinden!
Feit: 40 dagen intensief oefenen
is er nodig om een vaardigheid aan te leren! Dat is best veel, om ervoor te zorgen dat je, zonder erover na te denken, een vaardigheid kan uitvoeren.
Als trainer kan je dat tijdens trainingsdagen niet voor elkaar krijgen. Je zal erop moeten vertrouwen dat je deelnemers de aangereikte tips en ideeën uitwerken in de praktijk .
Maar is dat wel zo? Of kan je als trainer invloed uitoefenen op de transfer naar de praktijk, om maar eens een vakterm te gebruiken.
Jazeker, dat kan! Er zijn praktijkopdrachten die je mee kan geven waardoor je dit stimuleert.
En vooral nu, met een blended aanpak, waarbij we tussen de fysieke contacturen ook online en asynchroon ondersteunen zodat het geleerde in de praktijk wordt toegepast, wordt er echt veel meer geleerd !
Feit: Veiligheid en vertrouwen
blijken belangrijke stimuli om te zorgen dat iemand durft te oefenen. Ook daarvoor kun jij als trainer een belangrijke aangever zijn:
hoe koppelen jouw deelnemers hun probeersels terug aan jou en/of de groep? Is dat 1 keer bij het examen?
Of zorg je ervoor dat er kleinere feedbackcirkels ontstaan door asynchroon feedback te geven.
Hoe activeer je de groep in het elkaar motiveren en aanmoedigen om de herhalingen tijdens de leergang vorm te geven?
Is ‘fouten maken’ onderdeel van je groepsproces en kunnen jouw deelnemers elkaar helpen veel ‘fouten’ te maken?
Feit: Blended trainen is effectiever
De leerresultaten tijdens een blended leerervaring zijn effectiever; dit heeft te maken met onder andere de volgende factoren:
- Leermateriaal wordt multimediaal aangeboden; denk aan een video of geluidsfragment; hierdoor sluit de leerstof beter aan bij de voorkeur van de lerende
- Het heeft een activerende werking: bijvoorbeeld het maken van kwisjes of de trainer die reageert op de gemaakte oefening
- De lerende kan op eigen tempo en tijd het leermateriaal tot zich nemen
- Door het inzicht in eigen voortgang van de lerende, stimuleert de blended aanpak zelfstandig werken
Conclusie
Als trainer leer je je deelnemers niets tijdens een fysieke trainingsdag; je zet ze hooguit aan het denken en faciliteert vervolgens dat ze de behandelde vaardigheden en/of kennis gaan toepassen in de praktijk.
Dit doe je door ze aan te moedigen, veiligheid en vertrouwen uit te stralen zodat je deelnemers niet bang zijn om te falen waardoor ze zonder schroom fouten kunnen maken. En juist van fouten maken leer je zoveel;-)
De mogelijkheid om je deelnemers een blended leerervaring te bieden is zeer divers; de afgelopen jaren is het aantal bedrijven dat online leeromgevingen aanbiedt enorm gegroeid; deze zogenaamde LMSen (Leermanagement systemen) hebben tal van mogelijkheden om blended leerervaringen aan te bieden. De TrainersAcademie werkt al jarenlang met LearningStone, een zeer toegankelijk en klantgericht bedrijf waarin de oprichters zelf nog elke dag innoveren om het leerplatform verder te optimaliseren naar een echte sociale online ontwikkelplek.
Als je meer wilt weten over hoe je dat aan kan pakken en wat er nodig is om blended leerervaring vorm te geven, dan kan je bij ons terecht. Lees er hier meer over of neem contact met ons op.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!