Feedback geven: Eerst tips en dan tops of eerst tops en dan tips?
over het geheim van positieve feedback…
Het is al laat in de middag als ik begin met het schoonspuiten van ons terras met de hogedrukspuit. De tegels zijn tijdens de wintermaanden donkergroen geworden dus ik zal tegel voor tegel moeten schoonspuiten van dit enorme terras van circa 165 m2. Het gaat me waarschijnlijk een hele dag kosten voordat ik er klaar mee ben. Ik neem me voor om netjes en gefocust te werken en ga vol goede moed aan de slag.
Als ik ongeveer halverwege ben met mijn klus komt Eddy, mijn echtgenoot, aanlopen en het eerste wat hij zegt is: ‘Je hebt straks alle tuinstoelen onder de modder zitten! Ik zou ze eerst maar even weghalen!’
Ik zet de hogedrukspuit uit en begin al mopperend de stoelen weg te zetten. Ik kan het niet laten om een sarcastische opmerking te maken: ‘Goh, Annelies, wat knapt het terras op zeg!’ ‘Misschien kan je ook iets positiefs zeggen?’, ‘Dat vinden mensen over het algemeen erg fijn’, sneer ik hem nog na.
Na een kwartiertje komt Eddy, lekker overdreven, met twee opgestoken duimen naar mij toe lopen: “Wat wordt het mooi!”, hoor ik hem half lachend tegen mij zeggen. Ik zet opnieuw de hogedrukspuit uit en vraag hem, nu serieus: ‘Waarom denk je dat het belangrijk is om te starten met iets positiefs als je iemand feedback geeft?’ Hij haalt zijn schouders op en zegt: ‘Omdat dat motiveert om door te werken?’. ‘Bijna goed’, antwoord ik. ‘Waarom denk je dat het zowel de feedbackgever als de feedbackontvanger helpt om eerst positieve feedback te geven?’, probeer ik opnieuw. Ik zie hem vragend kijken en realiseer me dat ik over dit onderwerp wel het een en ander te melden heb.
Waarom is positieve feedback zo belangrijk?
Allereerst is het belangrijk te weten dat feedback veel teweeg brengt bij de ontvanger.
- Wanneer mensen positieve feedback krijgen voelen ze zich gewaardeerd en erkend voor hun inspanningen, wat hun intrinsieke motivatie versterkt om hun werk te doen. Negatieve feedback (tips) hebben het omgekeerde effect;
- Positieve feedback helpt bij het creëren van een werkcultuur waarin samenwerking en ondersteuning voorop staat. Mensen voelen zich comfortabeler om ideeën te delen en feedback te geven, wat leidt tot betere resultaten;
- Positieve feedback draagt bij aan vermindering van stress. Als mensen weten dat ze gewaardeerd en erkend worden voor hun werk, is er minder kans dat ze gestresst raken over hun prestaties. Dit heeft een positieve invloed op de gezondheid en het welzijn.
Wanneer staat iemand open voor verandering?
Als trainer ben je continu bezig met het geven van feedback. Als het goed is, ken je verschillende vormen van feedback uit je hoofd en zet je deze in naargelang het doel van de training.
(Wil je daarover meer weten? Doe dan mee aan de themareis Training Uitvoeren 2.0 van Titia van der Ploeg!)
Er schuilt een geheime kracht in feedback geven als je het op een bepaalde manier doet. Want wanneer staat iemand open voor andere ideeen, tips, feedback? En wat kan je eraan doen om iemand ontvankelijk te maken voor verandering?
Het geheim van positieve feedback
Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom je beter kan beginnen met tops (wat gaat er goed?) en dan pas tips (wat kan beter?). Als je start met de tops breng je de ontvanger namelijk in de juiste mindset om tips te verwerken. Van starten met tips voelen de meeste ontvangers zich aangevallen en gaan zichzelf verdedigen.
Wanneer ze positieve feedback ontvangen, activeert dit verschillende gebieden in het brein die betrokken zijn bij motivatie, beloning en zelfverbetering:
- … activeert de beloningscentra in ons brein; deze produceren dopamine, een neurotransmitter die je een gevoel van plezier en beloning geeft. Dit stimuleert om meer te doen van waar je mee bezig bent en zo kan je langer volhouden.
- … helpt om jezelf beter te begrijpen. Door zelfreflectie te verbeteren wordt je je bewuster van je eigen keuzes en zal je deze verder ontwikkelen. Verder dan door het voorzeggen van verbetermogelijkheden die in tips verwoord zijn.
- .. moedigt aan om meer samen te doen. Als je weet dat je werk wordt gewaardeerd, voel je je meer betrokken en zal je je inzetten om het beste werk te leveren dat je kan.
- … geeft een gevoel van trots. Trots vergroot je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. En zo helpt dit je om je beter te voelen over jezelf en je werk.
‘Gouden’ tool voor succesvolle interventies
Na deze lange verhandeling over positieve feedback kan je eigenlijk maar één conclusie trekken: Eerst tops dan tips. Feedback geven waarbij je start met wat er goed gaat, haalt het beste bij mensen naar boven waardoor ze maximaal open staan voor datgene wat beter kan. Hiermee wordt leren gestimuleerd en een maximaal rendement uit de feedback gehaald.
Met deze zin sloot ik het intermezzo met Eddy af in de hoop dat ik er zelf in de toekomst met hem ook nog profijt van zal hebben ;-).
Leren over leren
Meer weten over hoe leren werkt en hoe je het kan verbeteren bij je deelnemers? Ga mee met de themareis Leren over Leren. Meer info vind je hier.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!