Blog - laatste nieuws
,

Trainen met een online leeromgeving

De online leeromgeving

Als opleider van trainers werk ik al sinds 2014 met een online leeromgeving. De zoektocht naar een bruikbare leeromgeving was er eentje van jaren, maar met vallen en opstaan kwam ik uiteindelijk terecht bij LearningStone. Een toegankelijke, laagdrempelige en makkelijk zelf in te richten online leeromgeving waar ik direct enthousiast over was.

Na aanmelding voor het gratis proefabonnement nam LearningStone contact op en was er al snel een afspraak gemaakt om het te hebben over mijn wensen en ideeën over hoe ik de leeromgeving wilde inzetten tijdens de opleidingen.

Vol overgave begon ik nog diezelfde zomer ervoor te zorgen dat de opleidingen keurig werden weergegeven in de cursustijdslijn inclusief opdrachten, hand-outs en zo meer. Het was verbazend makkelijk om het voor elkaar te krijgen en algauw voelde ik mij een ware expert in het werken met LearningStone.

Syllabus

Pas jaren later moest ik toegeven dat de invulling van de leeromgeving niet meer was dan de vervanging van de syllabus en het data-schema dat ik voorheen uitdeelde aan mijn deelnemers. Het scheelde wel heel veel inkt en papier van mijn printer, maar echt interactief kon ik het niet noemen. Dat kon beter en we hadden veel ideeën hoe we het anders konden doen. Maar zoals met alles; als er geen noodzaak is, dan schuiven dit soort taakjes lager en lager op je todo lijstje.

Verandering

Het werd 2019 en ik was nog steeds op zoek naar een betere invulling van de online leeromgeving. De opleiding, die eigenlijk alleen maar uit fysieke trainingsdagen bestond (20), kreeg ik steeds moeilijker verkocht. Toen ik meerdere keren te horen kreeg dat het aantal dagen veel te veel vergde qua tijd- en reisinvestering en doorslaggevend was om de opleiding niet te gaan volgen, concludeerde ik dat het roer om moest. In de maanden die volgden bedacht ik samen met een businesscoach hoe we de opleiding tot professional trainer compacter, effectiever en daardoor aantrekkelijker konden maken. Ik werd uitgedaagd om ‘al het bekende’ overboord te gooien en een compleet nieuw opleidingsconcept te bedenken. In het najaar van 2019 presenteerde ik het concept aan de trainers van de TrainersAcademie tijdens ons jaarlijkse overleg. Het idee dat de opleiding omgebouwd zou worden naar een blended leertraject, kon niet op bijval rekenen van mijn trainers. Uitspraken als ‘Annelies, wat wij doen kan niet online’ en ‘Trainen doe je voor de groep in een trainingszaal en niet achter een beeldscherm’, en zo nog meer, zorgden voor een spannende sfeer. Ik besloot ter plekke dat ik het misschien wat rustiger moest aanpakken en nam me voor om een heel jaar te gebruiken om het nieuwe concept te implementeren; deze verandering had meer tijd nodig.

2020

Corona brak uit en in één klap bleken een groot aantal trainers toch bereid om te schakelen naar online leren. Als paddenstoelen rees aanbod uit de grond over hoe je online behoorde te trainen, met slechts een virtuele vergaderruimte als plaatsvervanger voor het trainingslokaal. In principe vond ik het een mooie ontwikkeling; het enige waar ik moeite mee had was de vluchtigheid waarmee dit werd benaderd: vooral veel tips en tricks over hoe je het online gezellig en interactief kon houden. Opnieuw zag ik het fenomeen dat ik al eerder zag: allemaal achter dezelfde oplossing aanrennen waarbij de een het nog mooier kon verkopen dan de ander. Ik was op weg naar iets dat meer ‘body’ heeft, iets waar goed over is nagedacht en gedegen in elkaar steekt. Een online leeromgeving waar wij in 2016 al mee bezig waren, waarmee je deelnemers 24/7 kan ondersteunen was en is nog steeds geen gemeengoed. 

Ontwikkelversneller

Op het moment dat ik de bomen door het bos niet meer zag, kwam ik in aanraking met de Ontwikkelversneller, een organisatie die specialiseert in het faciliteren van on- en offline werken voor trainers, coaches en adviseurs. Via hen leerde ik hoe je van blended leren een feestje kan maken!

Blended leren met behulp van LearningStone volgens Annelies Tegel

Er is nog veel discussie over wat blended leren nu eigenlijk is en wat je ermee kan bereiken. Voor mij betekent een blended leertraject dat je de ideale combinatie maakt tussen on- en offline leren, met maximaal rendement voor de deelnemer en minimale tijdsbesteding door de trainer. Al snel was ik, samen met de Ontwikkelversneller, aan de slag om onze trainersopleiding om te zetten naar een blended leertraject. We hebben daarbij gewerkt vanuit een paar uitgangspunten:

  1. De deelnemer kan op elk gewenst moment starten met het leertraject.
  2. Gedurende het traject wordt de deelnemer ondersteunt bij het uitwerken van persoonlijke leerdoelen. 
  3. Onze trainers faciliteren we door 1 url voor de virtuele trainingszaal van de TA aan te houden en samen te werken binnen 1 workspace op LearningStone.
  4. Alle communicatie met de deelnemers verloopt via de leeromgeving 
  5. De deelnemer bepaalt zelf hoe het traject is samengesteld en kan dus in – en uitstappen terwijl de acht verschillende themareizen blijven doorlopen.

Onze blend

Om de nieuwe aanpak van woorden te voorzien hebben we gekozen voor de metafoor ‘reizen’. De opleidingsgids werd een reisgids waarin je kan lezen welke themareizen je kan meemaken. Aan alle aspecten van het trainerschap is gedacht en je gaat voor elk thema vier weken op reis met een eigen reisgezelschap. De sessies die je volgt zijn live online met tussendoor individuele opdrachten en coachgesprekken met de reisleider en reactie op datgene wat je aanlevert op LearningStone. De online leeromgeving is daarmee het thuishonk van de deelnemers waar zij reflecteren op datgene wat ze hebben geleerd tijdens de sessies en reageren op het werk van anderen. Er ontstaat op deze manier een heuse ‘leercommunity’ die zeer stimulerend voor het onderling contact is en daarmee de groepsvorming bevordert. Elke reis wordt geflankeerd door een reisverslag waarin de vorderingen worden bijgehouden en dat voor de reisleider helpt om te bepalen of de deelnemer zijn/haar certificaat behaalt of dat er nog actie nodig is. 

Fysieke training

Binnen elke themareis is rekening gehouden met één fysieke trainingsdag op de Bannink in Deventer. Tijdens deze dag, die je overigens ook via de stream kan volgen, komt de theorie samen en wordt er voornamelijk geoefend, geoefend en geoefend.

Het honk

Op dit moment werkt de TrainersAcademie met alle themareizen via LearningStone: de leeromgeving is hét honk waar alle reisleiders en deelnemers continu samen komen. Het is de plek waar alles staat wat je als deelnemer moet doen om je reis succesvol te doorlopen.

Of het nu de sheets van een presentatie zijn, instructiefilm, bijsturingsbericht, logboek, oefening of leesopdracht. De onderlinge communicatie is intens te noemen, frequenter en diepgaander dan ik gewend was tijdens de opleidingen van voor 2020. Vier weken bezig zijn en je onderdompelen in een trainersthema zorgt ervoor dat het geleerde beter beklijft en dat deze intense manier van leren ervoor zorgt dat je de stof internaliseert waardoor het sneller en effectiever kan worden toegepast.

Het honk is verplaatst van de fysieke trainingslocatie, een dikke klapper en een trolley vol lesboeken naar een centrale locatie: Onze online leeromgeving!

Wil je zelf ook gaan werken met een online leeromgeving, meer vrijheid en meer impact ervaren? Petra en ik delen alles met jou, zodat ook jij verder kan als zelfstandig werkend trainer / trainingsbureau in een tijd waarin men zo veel mogelijk thuis doet en liever niet in de auto stapt. 

Als je direct actie wilt ondernemen, dan kan dat door je aan te melden voor de oriëntatieworkshop ‘Vier mythes over blended learning’ die wij maandelijks organiseren. Binnen 2,5 uur kom je dan alles te weten wat je nodig hebt om te besluiten of je mee gaat doen met onze themareis ‘Trainen met je eigen leeromgeving’.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.