Ben jij er zo een…?
Het maakt niet uit hoe ervaren je bent, er is altijd ruimte voor groei, reflectie en, jawel, een beetje humor.
Aan het eind van test en dit blog weet je precies wat je sterke en zwakke punten zijn en hoe je een robuuste basis voor jouw trainerschap creëert.
Want hoe beter jij jezelf kent, hoe beter je traint.
Doe mee aan de themareis Persoon van de Trainer
Maak kennis met een paar typische trainersfiguren.
Zie jij jezelf al staan voor een groep, badend in het licht van de beamer terwijl je jouw wijsheden deelt? Fantastisch!
Maar weet je ook welke valkuilen er zijn? Of nog belangrijker, hoe je die kan vermijden?
De change agent
Maak kennis met deze duizendpoot, die niet alleen strategisch inzicht heeft, maar dat ook kan omdenken naar de praktijk. Maar let op, hoewel er strakke scenario’s op tafel komen, mist er vaak de intermenselijke nuance. Hoe krijg jij ze mee?
Tip voor de change agent: Haak in en sluit aan! Zie de culturele en historische waarden van de organisatie niet als weerstand en toets waar je deelnemers staan in het verhaal. Die fijngevoelige menselijke touch maakt de verandering makkelijker. Wist je dat training geven precies hier over gaat?
De entertrainer
Deze trainer weet als geen ander hoe je deelnemers kan vermaken en staat graag in het middelpunt van de belangstelling. De sessies zijn levendig en boeiend, maar het leerproces kan in het gedrang komen. De focus op het eigen ego gaat soms ten koste van inhoudelijke diepgang en mogelijk leereffect bij de deelnemers.
Tip voor de entertrainer: Entertainment en charisma zijn waardevolle tools, maar wanneer je jezelf tot de ster van de show maakt, kunnen de werkelijke leerdoelen op de achtergrond raken. Zet je kwaliteit in als middel voor effectieve kennisoverdracht en niet als een doel op zich.
De expert
Weet je er zoveel van dat je op alle vragen antwoord hebt? Dat is fijn, voor een avondje Trivial Pursuit, maar kan in de weg gaan zitten als je echte verandering in de groep wilt brengen.
‘De vloek van kennis’ is echt niet fijn als trainer, als je tot doel hebt je deelnemers het een en ander mee te geven.
Tip voor de expert: Tijd om de boeken even neer te leggen en te investeren in het verbeteren van je trainersvaardigheden. Onderzoek hoe je met al die kennis en ervaring de aansluiting kan vinden bij mensen die op jouw verhaal zitten te wachten.
De knoppentrainer
Deze trainer is een kei in de techniek en kan je tot in detail uitleggen hoe alles functioneert. Toch ontbreekt er vaak een haakje naar de deelnemers, waardoor de stof niet beklijft. Deelnemers leren dan wel hoe ze bepaalde taken moeten uitvoeren, maar raken het overzicht kwijt en kunnen de stap naar de praktijk moeilijk maken.
Tip voor de knoppentrainer: Om een effectieve training te verzorgen, moet je meer bieden dan alleen een technische handleiding. Overweeg een gedegen opbouw van je training, eerder een psychologische, dan een logische volgorde . Zo wordt je training zowel informatief als memorabel voor de deelnemers.
De people pleaser
Deze trainer is heel bedreven in het maken van contact en het tonen van compassie, maar vermijdt negativiteit. Willen ze zo graag aardig gevonden worden dat het-aanspreken-op er bij inschiet? Dan leren deelnemers weinig of niets.
Tip voor de people pleaser: Terwijl een positieve sfeer waardevol is, moet het niet ten koste gaan van het bereiken van meetbare uitkomsten in de training. Train jezelf in het geven van feedback, ook over wat er nog niet goed gaat.
De solist
Je zult versteld staan van hun inzicht, maar weten ze eigenlijk wel wie ze in de groep hebben? Deze trainers weten en kunnen veel, maar missen de behoefte om echt contact te maken. Zo lukt het niet om de emoties van de groep aan te voelen, laat staan ze te gebruiken voor leren.
Tip voor de solist: Zonder emotioneel contact kunnen zelfs de meest inzichtelijke lessen hun impact missen. Hier is inzet van emotionele intelligentie het ontbrekende puzzelstukje. Ontdek wat je zelf meeneemt als persoon in je rol als trainer en maak professioneel gebruik van je sociale vaardigheden.
De verhalenverteller
Stap terug in de tijd met onze Verhalenverteller, die beschikt over het zeldzame talent om complexe ideeën en concepten tot leven te brengen, een uitzonderlijke vaardigheid die de aandacht van de deelnemers kan trekken en vasthouden. Je hebt het vermogen om een emotionele connectie te maken en mensen mee te nemen op een reis, maar vergeet niet dat deelnemers hun eigen verhaal te schrijven hebben.
Tip voor de verhalenverteller: Verhalen zijn een krachtig middel om de aandacht te grijpen, maar ze moeten meer doen. Integreer interactieve methoden om je publiek te betrekken. Investeer tijd en aandacht in het structureren van je verhalen rondom concrete leerdoelen en zorg voor praktische toepasbaarheid.
De mysticus
Heerlijk, die geur van wierook en het geluid van klankschalen, maar waar gaan we naartoe? Deze trainer blinkt uit in emotionele intelligentie en compassie. De sessies voelen veilig en ondersteunend, maar deelnemers voelen zich verloren door gebrek aan structuur en duidelijke doelen.
Tip voor de mysticus: Werk aan het structureren van je sessies met duidelijke leerdoelen en focus op meetbare resultaten. Door deze elementen te combineren met je natuurlijke talent voor emotionele intelligentie, creëer je een robuuste en complete leerervaring die zowel het hart als het hoofd van je deelnemers raakt.
Kortom:
Hoe beter jij jezelf kent, hoe beter je in staat bent om de communicatie tussen jou en de deelnemers op een effectieve manier te laten verlopen.Zo creëer je een robuuste en persoonlijke basis voor jouw trainerschap.
Wil jij weten waar je staat als trainer?
Schrijf je dan in voor onze oriëntatie gratis workshop Trainen als Vak
Het heeft mij inzicht gegeven wat ik nog kan doen om een steengoede trainer te worden!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!