Zelfsturend leren?
Hoe combineer je organisatiebelang met de persoonlijke intrinsieke motivatie tot leren in een training?
In het onderzoek ‘Tendensen in leren 2022‘, staat de onderzoeksvraag “wie initiatiefnemer is binnen organisaties als het gaat om leren en ontwikkelen”. In 2020 dachten medewerkers nog dat zij zelf in de driver seat zaten, maar in 2022 slaat de uitslag uit naar de afdeling HR/L&D als degene die initieert wat er geleerd wordt en op welke manier.
Wij zien een paradox:
- Een medewerker weet vaak niet hoe een training kan bijdragen aan de organisatiedoelstellingen (en dat is toch iets wat degene die het financiert graag wil zien als uitkomst)
- Medewerkers kiezen waar ze zelf behoefte aan hebben: persoonlijke groei e.d. En dat hoeft niet per se bij te dragen aan de bedrijfsdoelstellingen. Zijn of haar initiatief zal dan waarschijnlijk niet worden gehonoreerd door leidinggevende of HR, wat toekomstig initiatief nemen op dit vlak niet zal bevorderen.
Een catch 22 zogezegd. Uit bovenstaande blijkt dat het moeilijk is voor medewerkers om zelfsturend te zijn als het gaat om leren en ontwikkelen.
Hoe kan je als trainer met deze paradox omgaan?
We hebben het probleem ontraadseld samen met Paul Driesen.
Tijdens de themareis ROI | Organisatieontwikkeling leer je hoe je:
- al tijdens de intakefase de vragen kan stellen die er voor zorgen dat deze paradox je niet in de weg gaat zitten.
- Dat je werkvormen tijdens de training gebruikt die resultaat voor beide kanten opleveren en
- je evaluatie zo insteekt dat je alleen díe informatie doorgeeft aan je opdrachtgever waar de deelnemer mee geholpen is.
Want, een training moet leuk zijn, maar niet alle leuke dingen die je samen doet leiden tot een leereffect waar je op de lange termijn iets aan hebt. Hoe kan je samen met je opdrachtgever aantonen dat de uitgevoerde training ook iets gaat bijdragen aan de organisatiedoelstellingen?
En, misschien wel net zo belangrijk: hoe zorg je ervoor dat de individuele deelnemer zich herkent in de thema’s waar de training over gaat? Zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan over wie er aan het stuur zit! Leren doe je immers zelf en werken ook.
Zelf aan het stuur en samen op pad!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!