Franchise of friendchise?
‘Ik had er slapeloze nachten van’, vertelt Ronald mij heel openhartig tijdens ons gesprek over zijn keuze voor een trainersopleiding. ‘Ik heb twee dagen voor het tekenmoment de boel afgeblazen en dat was een enorme opluchting’, vervolgt hij zijn relaas. ‘Gefeliciteerd met dat besluit’, antwoord ik. ‘Je kunt het echt zelf en je hebt geen franchiseconstructie nodig om succesvol te worden als trainer’, vervolg ik.
Waarom franchise?
Die vraag hebben wij vaak gesteld aan toekomstige deelnemers die bij ons aankloppen om te praten over hoe ze succesvol het, voor hun nieuwe beroep, trainer kunnen gaan uitoefenen. Het businessmodel van franchise is bij veel mensen wel bekend, maar de addertjes onder het gras worden door menigeen terzijde geschoven, als men het al opmerkt. Waarom? Omdat als je heel graag wilt dat iets lukt, je dan je ogen sluit voor de risico’s die je loopt. Een bekend fenomeen. Als antwoord op onze ‘waaromvraag’ krijgen we verschillende reacties: je mag de naam van het instituut op je visitekaartje zetten en dat zorgt ervoor dat je makkelijker binnen komt bij bedrijven, ze doen aan marketing zodat de merkbekendheid vergroot wordt, de hoge omzet die je kan halen en je kan altijd een beroep doen op collega franchisenemers.
De addertjes
Zijn die er? Jazeker! Wij gaan ze hier niet uiteenzetten, maar geven alleen de tip om het franchisecontract zorgvuldig te laten onderzoeken door een adviseur, advocaat e.d.
Hij of zij kan je vertellen welke kritische vragen je kan stellen waardoor je een goed beeld krijgt van welke risico’s je loopt als je ervoor gaat tekenen.
Friendchise, wat bedoelen we daarmee?
Als je voor jezelf begint als trainer, dan komt er veel op je af. Naast het op orde hebben van de financiën, de marketing, de website en de bereikbaarheid, is het werven van trainingsopdrachten een van de grootste hobbels. Maar als je het goed organiseert, dan hoef je het niet helemaal alleen te doen, uit onderzoek blijkt namelijk dat de meeste opdrachten vergeven worden aan de mensen die je kent, die je vertrouwt en waarvan je weet dat ze kwaliteit leveren. Naast de vele netwerkclubs waarvan je lid kan worden (BNI, Business open, etc.) kan je zelf een netwerk om je heen bouwen waaruit je kan putten. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan de mensen met wie je samen een opleiding hebt gevolgd en toen je peers waren. Zij hebben het vaak goed met je voor en zijn bereid om je te tippen over mogelijke opdrachtgevers die zij kennen. Zo bouw je een actief netwerk om je heen die ervoor zorgt dat jij een mooie start hebt van je eigen bedrijf en voor de toekomst een basis hebt waarop je kan blijven bouwen.
Authentiek verkopen
Wil jij leren hoe je op authentieke wijze incompanytrainingen kan verkopen? En hoe je een netwerk om je heen kan bouwen van ambassadeurs? Maak dan kennis met de Themareis Authentiek verkopen die de TrainersAcademie regelmatig verzorgt. Via deze link krijg je een inkijkje hoe deze reis van vier weken eruitziet.
We wensen je veel wijsheid en succes met de opbouw van je eigen bedrijf!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!