Spelend trainen
Spelend trainen gaat over het creëren van een leeromgeving waarin deelnemers leren door spel en ontdekking, wat de persoonlijke betrokkenheid en intrinsieke motivatie vergroot.
Wat gebeurt er eigenlijk als je speelt terwijl je traint?
In het Engels zijn daar verschillende woorden voor waar wij iets van kunnen leren: game en play. Gaming heeft een duidelijke structuur, regels, doelstellingen en heeft vaak een competitief element. Play daarentegen wordt gekenmerkt door vrijheid, creativiteit en verbeelding. Het is een open activiteit zonder vastgestelde regels of doelen, waardoor deelnemers de ruimte krijgen om te experimenteren, te verkennen en zelf de richting van hun activiteiten te bepalen. Het is flexibel en vaak niet-competitief, waardoor de focus meer ligt op het proces dan op het eindresultaat.
Kinderen zijn van nature goed in spelen (play), omdat hun hersenen helpen bij het leren door ontdekking. Dit komt door het actieve striosomencircuit in hun brein. Dit striosomencircuit weegt de inspanning om te ontdekken wat de toekomst gaat worden, af tegen een beloning in de vorm van dopamine. Spelen resulteert voor kinderen in intrinsieke motivatie en creativiteit.
(https://news.mit.edu/2020/why-learn-motivate-age-decline-1027) .
Helaas neemt de activiteit van dit deel in onze hersenen af naarmate we ouder worden, waardoor de kinderlijke lust om te leren vermindert. Het blijkt dat door het begrenzen van de open speelruimte, spellen ontstaan (games) die volwassen mensen wél aanspreken en voorzien in leereffect. Zo zie je dat het aanbrengen van structuur, regels, doelstellingen en een competitief element bijdragen aan het activeren van het bewuste gedeelte in de hersenen zodat je daar ook als volwassene de dopamine van oogst.
Ontgrendel de intrinsieke motivatie!
Spelen als trainingsvorm voor volwassenen doe je dus binnen een leeromgeving met lesmateriaal dat past bij de leerdoelen. Zoals lego uitnodigt om te bouwen en Montessori onderwijs voorzien is van kleurrijk houten speelgoed waarmee je ontdekkend kan leren.
Als trainers stellen wij onszelf dan ook vaak de vraag:
hoe kan je training zo inrichten, dat deelnemers de kans krijgen om te spelen, zodat ze plezier hebben en meer leren in korte tijd?
Hier zijn enkele ideeën:
- Uitdagen: Stuur je deelnemers met een uitdagende opdracht ‘het bos in’ om zoveel als mogelijk zelfstandig te ontdekken.
- Reflecteren: Bied de tijd om uitgebreid te reflecteren waarbij van elkaar leren centraal staat. En: laat deelnemers zelf bedenken hoe zij dit willen aanpakken. Dit geeft zelfvertrouwen.
- Zelf laten doen: Geen ellenlange verhandelingen met modellen, stromingen of andere achtergronden over je deelnemers uitstorten, laat deelnemers zelf uitvinden hoe ze kennis tot zich willen nemen. En als het lukt hebben ze een betere succeservaring en dus meer … dopamine.
- Kinesthetische oefeningen: betrek alle zintuigen met actieve werkvormen. De communicatie die hierbij nodig is levert interactie en interactie levert ..dopamine.
- Lever interactief lesmateriaal waar de deelnemers mee kunnen experimenteren. Maak gebruik van educatieve technologie voor oefenen en toetsen en integreer zo spelelementen: punten, niveaus en badges om zelfstandig leren ook stimulerend en belonend te maken (dopamine!)
Dus wat is het geheim van de trainer?
Vaak volgen medewerkers van een organisatie dezelfde training omdat men vindt dat iedereen hetzelfde moet leren. Als trainer versta je de kunst om iedere deelnemer persoonlijk de leerdoelen te laten bereiken. Dit bereik je niet met een rigide programma. Flexibiliteit en aanpassing aan individuele behoeften zijn essentieel. In plaats van een vastomlijnd programma, biedt spelend trainen de ruimte om in te spelen op individuele leerbehoeften, wat cruciaal is om effectief te trainen en ieders unieke leerdoelen te bereiken.
Zo faciliteer je een leeromgeving waarin deelnemers de ruimte en mogelijkheid hebben om hun eigen leerpad uit te vinden. Laat ze succeservaringen beleven en plezier hebben zodat ze intrinsiek gemotiveerd blijven om datgene wat ze geleerd hebben toe te passen.
Aan het begin van deze blog stelden we je de vraag: ‘Wat gebeurt er als je speelt terwijl je traint? Als antwoord kan je in dit blog lezen dat spelend trainen de persoonlijke betrokkenheid en intrinsieke motivatie om door te zetten vergroot.
Wij nodigen je uit om jezelf uit te dagen. Stel jezelf op als de ‘spelende mens’ waarbij je maar één doel hebt: ontdekken!
Annelies en Petra
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!