Stel je bent blind en je wilt trainer worden..
Toen ze de telefoon pakte om contact op te nemen met de TrainersAcademie, kregen wij een vertwijfelde Gea aan de lijn. Ze had namelijk eerder al andere opleidingsinstituten gebeld.
‘Nee, sorry, wij werken veel met filmpjes die je moet bekijken en waar je op moet reageren, dus als je bijna blind bent dan kan je niet meedoen aan onze trainersopleiding’. ‘Een trainer moet goed kunnen observeren en als je niets kan zien dan kun je de observatieopdrachten niet doen’.
Zomaar een paar reacties van opleiders waar Gea contact mee opnam, omdat zij als blinde vrouw trainer wil worden.
Haar missie is: ‘Oog voor iedereen’; een inclusieve wereld voor mensen met een beperking, in haar geval een visuele beperking. We vroegen wat Gea nodig heeft om opleiding te kunnen volgen en er ontstonden meteen verbetertrajecten voor onze eigen organisatie. Zowel bij de leverancier van onze leeromgeving, learningstone, als in ons team. Haar missie is vooral gericht op digitale toegankelijkheid en dat prikkelt Petra en mij in het bijzonder omdat wij staan voor een inclusieve, blended aanpak als het om trainen en ondernemen gaat.
Gea is dolblij dat ze aan de slag kan en gaat vol enthousiasme ontdekken welke facetten van de opleiding nog niet toegankelijk zijn voor haar: hoe werkt de virtual classroom, vind ik de informatie over de themareis, waar loop ik nog tegen aan in de online leeromgeving, welke boeken zijn als e-book te bestellen etc..
Ons team
Op dinsdagavond 5 september plannen we een online meeting met alle trainers van de academie + Gea om kennis met elkaar te maken en te bespreken hoe we eventuele obstakels die we zien gaan aanvliegen.
We beginnen eerst met de gebruikelijke digitale dingetjes: de een is niet zichtbaar en de ander is even niet hoorbaar. Zodra dat in orde is begint de voorstelronde en de enthousiaste Mieke trapt af met zichzelf te omschrijven: ‘Ik ben een vrouw van 46 jaar en ik heb rossig en weerbarstig haar dat ik nu in bedwang houd door met een elastiek een knot te maken. ‘Ik doe het onderdeel Training design bij de TrainersAcademie en dat doe ik met heel veel plezier’, zegt ze vrolijk. ‘Oh ja, en ik heb ook een wipneus’, en daarmee sluit ze haar voorstel momentje af.
Bij iedereen in de zoomruimte zie je een glimlach op het gezicht verschijnen bij deze laatste zin.
De trainers die daarna verder gaan met het voorstellen beginnen allemaal met het vertellen hoe hun neus eruitziet en dat varieerde van ‘scherpe’ neus, wijsneus, kleine neus, heksen neus etc.
Het wordt een hele vrolijke voorstelronde waarbij Gea zich lachend afvraagt wat de TrainersAcademie met neuzen heeft!
De opleiders hebben ook nog vragen voor Gea, vooral over welke hulpmiddelen zij heeft om te zorgen dat ze mee kan blijven doen (bijvoorbeeld een screenreader); je merkt al snel dat het voor iedereen steeds duidelijker wordt hoe we aan de slag kunnen om Gea actief mee te laten doen, ondanks haar visuele beperking.
We sluiten de sessie af met het vertrouwen dat we er met z’n allen een succes van gaan maken! Wat een powervrouw die Gea en wat voelen we ons trots dat we met zo’n cool team kunnen werken!
Binnenkort start Gea met haar eerste themareis: Training design, dus wordt vervolgd…
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!