De derde helft
Blij dat we weer binnen mogen volleyballen, meld ik me via de groepsapp aan voor de eerstvolgende vrijdagavond. Natuurlijk gooide corona afgelopen jaar regelmatig roet in het eten waardoor we soms wekenlang niet afspraken. We zijn met z’n achten, precies genoeg volleybaltoppers om een paar lekkere wedstrijdjes te spelen.
Nadat we onze eerste paar wedstrijdjes gespeeld hebben en even staan te pauzeren, start Kees met opruimen van het net, de volleyballen en netpalen. Ik vraag me met de mensen om mij heen af, “hoe laat het is?”, en “waarom stoppen we nu al?” Kees heeft ondertussen versterking gekregen en gaat onverstoorbaar door. “Wie wil er doorgaan met spelen?” vraag ik hardop en dat blijkt het merendeel van de groep te zijn.
Wie bepaalt?
Het opruimen gaat gewoon door, terwijl ik me ondertussen hardop afvraag “wat hier groepsdynamisch gezien, gebeurt”. “Er heeft iemand heel erg veel dorst”, grapt Walter, buurman en organisatieadviseur. En terwijl we naar de kleedkamer lopen beginnen we al pratend te snappen wat er aan de hand is.
Elke vrijdagavond volleyballen we anderhalf uur samen met de buurt. Het belangrijkste moment van deze volleybalavond is “de derde helft”: slap ouwehoeren onder het genot van een biertje. In de loop van de tijd heb ik twee redenen ondervonden om niet deel te nemen aan deze derde helft. De belangrijkste is dat ik geen alcohol drink.
Corona
We zijn gewend om rond tien uur te stoppen en daarna de derde helft in te gaan, maar de corona regels bepalen dat de horeca om tien uur dicht moet. Dus dacht Kees dat een half uurtje eerder stoppen vast niet op weerstand zou stuiten.
Wat gebeurt hier in het groepsdynamisch proces?
Ik vraag het Christie Slot, reisleider van onze themareis Groepsdynamica, die het als volgt uitlegt:
- Kees heeft de wens om, zoals te doen gebruikelijk, te eindigen met de derde helft, hij communiceert dit niet, maar zet de actie in en start zonder overleg met opruimen.
- Annelies doet een procedurevoorstel, namelijk: “Wie wil er doorgaan met spelen?” en krijgt bijval van de andere teamleden, maar niet van Kees.
- Vooraf werd het minimum aantal volleyballers via de groepsapp geïnventariseerd, maar tijdens de sessie werd gevaren op ervaring.
- Voor Kees zou doorgaan-met-spelen ook wel eens snel-naar-de-derde-helft! kunnen betekenen. Dat is zogezegd een 123tje.
Als trainer let je dan op het volgende:
- Wat is er nodig om door te sporten en hoe krijgen we Kees mee?
- Wat doen we als groep om de goede sfeer te behouden?
- Gaan we mee- of tegenwerken?
Alles staat en valt met inlevingsvermogen en communicatie. Door verwachtingen uit te spreken en aannames te checken, voorkom je verwarring en irritaties. Afstemmen dus! Heel belangrijk in groepsprocessen.
Een groep zonder leiding is stuurloos
Als trainer heb je een rol en verantwoordelijkheid in de groepsdynamica van je deelnemersgroep.
Door:
- procedure-afspraken te maken over veiligheid en programma,
- duidelijk te communiceren en
- je bewust te zijn van jouw impact op de groep,
>> creëer je een optimaal leerklimaat voor je deelnemers.
Een veilige groep is er een waarin je er op kan vertrouwen dat de trainer bijstuurt als de belangen van deelnemers in het geding komen.
Groepsdynamica in een trainingsgroep: een vak apart
Jouw trainingsgroep zal niet altijd een team van collega’s zijn, vaker is het een groep deelnemers die ieder voor zich en toch samen, jouw training volgt. Dit vraagt aandacht en zorg van jou als trainer voor de wisselwerking tussen de verschillende deelnemers.
Hoe mooi als je leert dit proces te faciliteren op een manier die past bij jouw persoonlijke stijl, zodat je dicht bij jezelf kunt blijven! Want daarmee zorg je ervoor dat ook je deelnemers zichzelf beter kunnen laten zien, fouten durven maken en effectiever reflecteren op elkaar.
Als ik al ooit had gehoopt beroemd te worden, dan nooit gedacht met onze stramme overjarige volleybaltoppers uit ons wereldberoemde Colmschate 😄
En de serieuze kant van deze blog-met- een knipoog, wordt nog interessanter als je weet dat dit stelletje ongeregeld meerdere eigenwijze directeuren bevat, en Kees onze plaatselijke 70-plus papierprikker is. Contextuele invloed in groepsdynamica. Mooi beschreven door onze enige echte kasteeldame van blauw bloed en de blauwe knoop 😉
En we zijn elke avond beschikbaar en te boeken als studieobject. Waarna we in de 3e helft de wereldproblematiek fileren 😉