Mijn puppy masterclass deel 3: Allemansvriend

Onze pup Amai, een Rhodesian Ridgeback, vindt het heel leuk en gezellig als er mensen op bezoek komen. Iedere gast die bij ons thuis komt binnenstappen wordt enthousiast door haar besprongen en, wanneer deze haar iets teveel aandacht geeft, resulteert dat in heftig geknuffel inclusief likjes in hals of gezicht. Amai vindt het heerlijk! Het plasje van opwinding wordt haar op deze leeftijd nog vergeven.

Ik hoor al van verschillende hondenbezitters dat zij ervoor waken dat hun pup een allemansvriendje wordt. Zo is je hond straks immers niet meer waakzaam en alert genoeg! Ik vind het lastig om Amai te weerhouden van amicaal gedrag, want het ziet er ook zo heerlijk spontaan uit!

Als trainer ben je altijd op zoek naar de balans in de omgang met je deelnemers. Hoe close wil je of mag je worden met een deelnemer? Is heel close zijn wel gezond voor de werkverhouding? Kun je dan nog wel scherp en alert blijven op eventuele tekortkomingen van de bewuste deelnemer?

In mijn recente boek ‘10 Triggers voor Toptrainers’ schrijf ik ook iets over het belang van afstand houden van je deelnemers. Ogenschijnlijk onbelangrijke zaken, zoals samen met de groep lunchen, kunnen een groot effect sorteren, maar niet altijd wenselijk. Lees maar eens ‘Trigger 7: Houd afstand’ en kom erachter hoe jijzelf besluit wat wel of niet te doen.

Ik ben benieuwd hoe jij als trainer tegen dat afstand houden aankijkt: wanneer ben je wel of niet in balans? Ik zie graag jullie reacties en ervaringen tegemoet!