Zin en onzin van de hand-out
Waarom een hand-out?
Een hand-out wordt meestal uitgereikt nadat een trainer de training heeft gegeven. De hand-out dient dan als naslagwerk: om terug te lezen wat je die dag hebt gehoord en gezien. De hand-out wordt ook gebruikt om zaken toe te voegen aan wat behandeld is tijdens de training, om een ‘diepere laag’ aan te brengen en een deelnemer aan het denken te zetten.
Wanneer geef je een hand-out?
Denk ook eens aan de mogelijkheid om deelnemers voor te bereiden, te ‘preppen’ op wat er komen gaat. Daarmee wek je interesse en is de kans op gemotiveerde deelnemers veel groter dan als ze naar de inhoud van je training moeten raden.
Een uitgebreide hand-out of juist niet?
Daarover verschillen de meningen: kort en bondig is het devies,maar soms vinden deelnemers het fijn om juist meer te lezen om zo de theorie te kunnen doorgronden. Het verschilt per persoon of die jouw uitleg van de theorie ‘gelooft op je blauwe ogen’ of dat diegene er juist ‘het naadje van de kous’ van wil weten.
Door het gebruik van afbeeldingen en goede kopjes in je tekst kan je de leesbaarheid sterk verbeteren; snelle lezers zullen de kopjes snellen en meer tijd steken in lezen als ze geïnteresseerd raken. De echte studenten in je groep kunnen hun hart ophalen aan meer informatie en toelichting. Daarmee geef je direct het signaal dat je boven de stof staat, wat voor sommige deelnemers een voorwaarde is om je te vertrouwen.
En wat ook fijn is aan een uitgebreide hand-out: als je niet aan alle lesstof toekomt tijdens je training, is je hand-out een mooie achtervang.
Mensen zijn gek op verhalen; dus als het je lukt om theorie op een verhalende manier op te schrijven, verhoog je daarmee de kans dat je lezer het onthoudt.
Als daardoor je hand-out iets langer wordt dan je normaliter gewend bent, dan is dat maar zo. Wij weten: structure follows strategy!
Wat doen mensen met een hand-out?
Wij mensen zijn van nature lui; als iets niet noodzakelijk is, dan doen we het gewoon niet! Als je als trainer wilt dat je deelnemers jouw zorgvuldig samengestelde hand-out gaan lezen, zal je er dus voor moeten zorgen dat er een noodzaak is om dat te doen!
De kracht van je hand-out benutten
De vraag voor vele trainers is #hoe dan? Hoe zorg je niet alleen dat je deelnemers de hand-out gaan lezen, maar ook iets met die inhoud gaan doen?
Je kan niemand dwingen, maar je kan je deelnemer wel prikkelen om aan de slag te gaan met de inhoud van je hand-out; denk eens aan de volgende mogelijkheden:
- geef als huiswerkopdracht voorafgaand aan de training om de hand-out te bestuderen (en kom er dan ook op terug tijdens je training!)
- geef als opdracht dat deelnemers in 1 minuut de quintessens van je hand-out moeten presenteren tijdens de volgende trainingssessie
- deelnemers presenteren tijdens hun intervisiebijeenkomst aan elkaar wat zij hebben kunnen toepassen vanuit de hand-out
- maak een quiz waarin je vragen stelt over de inhoud van de hand-out en reik dan een prijs uit!
Misschien heb jij ook toepassingen die in dit rijtje thuishoren? Laat je het ons weten?
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!