Wie is de beste leider?
Je bent trainer van een opleidingsprogramma voor management trainees.
Een van de onderdelen is een survivaltocht in de Belgische Ardennen. Deze ‘outdoortraining’ is nogal pittig en vraagt veel van de persoonlijke inzet en het doorzettingsvermogen van de deelnemers. Door de intense oefeningen die op het programma staan, komt het voor dat deelnemers met overgewicht er meer moeite mee hebben.
De afdeling HR vraagt jou om na de training de naam door te geven van diegenen die volgens jou over de beste leiderschapskwaliteiten beschikt. De deelnemers zijn op de hoogte van dit verzoek.
Wat zou jij doen?
No way José, never ever!
Trainen moet in veiligheid gebeuren en deelnemers moeten vrij zijn met gedrag te oefenen zonder schroom. Dan kan er geëxperimenteerd worden en dus geleerd, en anders niet. Ik sta pal voor die veiligheid en dat weten opdrachtgevers van mij want dat heb ik ze al eens verteld.
Kom niet aan de veiligheid van de deelnemers want dat vindt je een leeuw op je pad!
Ik doe mijn werk met liefde, HR doe jij je eigen werk aub óók.
Wat een leuk idee deze rubriek, het doet me denken aan de Volkskrant Dilemma’s.
Mijn eerste gedachte is dat een goede leider de hele groep meekrijgt. Ik zou behalve op doorzettingsvermogen en uithoudingsvermogen dan ook vooral letten op deugden als behulpzaamheid en samenwerking, flexibiliteit en creativiteit. Humor, kan ook een belangrijke factor zijn. En waardigheid.
En de nabespreking zou belangrijker zijn dan de eindstreep: wat kwam je in jezelf tegen? Hoe ben je daarmee omgegaan? Waar ligt voor de grens wat je van een medewerker kan vragen? Kortom, ik zou er met een deugdenbril naar kijken. En dan wie er het meest menselijk en als dienstbaar leider naar boven komt aanbevelen, dat is niet per se degene met de beste conditie. Dat zou ik ook uitleggen aan de groep. Even los van of ik me hiervoor zou lenen.
Het klinkt meer als een assessment of eindproef dan als een training.