“Een training uitvoeren is als het spelen van een voorstelling: Het is altijd anders!”
Aan het woord is trainer/acteur Annemarie Wisse, reisleider van onze themareis Training Uitvoeren. Annemarie studeerde af aan de Amsterdamse Toneelschool, werkte als acteur in theater en televisie, en werd verliefd op het trainersvak. Ze is gespecialiseerd in strategische communicatie en profileren en is mede eigenaar van Nobbe Mieras trainingen.
Daarover interviewden we haar, we willen weten wat zij met ‘altijd anders’ bedoelt:
“Geen twee voorstellingen zijn dezelfde: een andere dag, andere zaal, ander publiek, dus ook andere interactie met elkaar. Voor trainingen is dat ook zo,” weet Annemarie, “als trainer kun je niet blindvaren op eerdere successen met een vrijwel identieke training. Geen voorstelling is dezelfde, je begint steeds fris”
En waarom train je zo graag trainers?
“Het trainersvak is veelzijdig. Trainers trainen is als kijken naar de ‘achterkant’ van je vak: waarom doe ik de dingen die ik doe? En wat leveren die op? Ik zie het een beetje als m’n ‘eigen kast’ opruimen. Dat maakt dat ik graag trainers train,” legt Annemarie uit.
Over goede trainers
“Mijn deelnemers willen goede trainers worden en zijn op zoek naar de skills die ze daarvoor nodig hebben” antwoordt Annemarie Wisse op de vraag waarom deelnemers haar themareis Training Uitvoeren volgen.
Vasthouden aan je plan en groeien
Annemarie ziet als valkuil voor beginnende trainers dat zij deelnemers gaan overtuigen van het doel en nut van de training. “Vooral onverwacht gedrag van deelnemers kan je ervaren als onhandig of afleidend, terwijl juist de ‘dissidenten’ vaak je grootste fans worden.” Daarom leert Annemarie haar deelnemers hoe ze met de groep kunnen omgaan, met ‘groei mindset’: deelnemers die protesteren zijn vaak juist betrokken deelnemers. “En je wil als trainer een koffertje vol verschillende werkvormen hebben en weten hoe je die het beste kan inzetten”
Contact houden
“Als trainers het heel goed willen doen, is het lastiger om aansluiting te houden bij de deelnemers”. Dat is ook logisch. Je voelt je immers verantwoordelijk voor het resultaat dat je wil halen, maar “Er zijn altijd manieren om het contact met je deelnemers te herstellen”, weet zij. Deze praktische kanten van het begeleiden van je groep komen tijdens de themareis aan bod.
Wat mag je van Annemarie nog meer verwachten in de themareis Training Uitvoeren?
De reis van vier weken heeft als eindbestemming dat je als deelnemer – samen met een trainingsacteur – je eigen training kunt uitvoeren. Bij de start breng je je eigen casus in: wie wil jij trainen en welk resultaat beoog je? Je oefent de opening van je training, sluit een leercontract met je deelnemers en stemt de rolverdeling met je acteur af. Je oefent ook in omgaan met weerstand en het vasthouden van echt contact. In de live online sessies leer je werken met een ‘growth mindset’ en passeren veel gebruikte werkvormen de revue. Bij de ‘proeve van bekwaamheid’ tot slot komen alle facetten van uitvoering aan bod. Wat deze themareis bijzonder maakt is het constant bezig zijn, oefenen en successen halen. Ondertussen vul je je toolbox met oefeningen, werkvormen en methodes voor direct gebruik.
Hoezo werken met een acteur?
“Werken met een acteur kan je training verrijken, als je zorgt voor een goede brug tussen de informatie aan de acteur (niet te veel anders kan ‘ie niet meer ‘vrij’ spelen) en de veiligheid van de groep. Zo kan een mooie leerervaring ontstaan”, weet Annemarie uit ervaring, “De feedback goed inregelen zorgt eigenlijk al direct voor een veilig leerklimaat”.
We bedanken Annemarie voor het interview en beseffen dat haar uitvoering van de themareis een absolute aanrader is voor iedereen met ambitie om een steengoede trainer te worden.
Wil je meer weten over deze themareis Training Uitvoeren?
Dat kán! We nodigen je van harte uit om mee te doen met ons webinar ‘Hoe laat je deelnemers excelleren?’ in de tweede helft van januari; kijk hier voor meer informatie en/of om je aan te melden. Je deelname is gratis en het kost je slechts een uur van je tijd. Als deze blog je al heeft verleid om je in te schrijven voor deze themareis, schrijf je dan hier in.
Verder lezen over deze reis kan je hier.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!