Communicatie struggles
Wat doe je ermee als trainer?
Wedstrijd verloren
We staan bij de ballenbak in de gymzaal van een schooltje en ik stel de vraag wat er goed is gegaan tijdens de volleybalwedstrijd van afgelopen zaterdag.
Twaalf sippe 14-jarige gezichten kijken mij aan en ik hoor amper wat ze mompelen.Ze hebben verloren met 3-1. Ik herhaal mijn vraag en Ahmed roept ineens: ‘Aanvallen, het aanvallen ging goed!’.
Okay, dat is mooi Ahmed! En wat kan er beter volgens jullie? Ook op deze vraag ontvang ik eerst alleen wat gemompel en ik zie een paar jongens hun schouders ophalen.
Dan valt het woord communicatie. En wat is daar dan mee, vraag ik om duidelijk te krijgen wat er aan de hand is met de communicatie. ‘We spreken elkaar niet aan, zegt Nick, en we eisen de bal niet op’.
Het wordt me langzaam duidelijk, hier kunnen we wat aan doen. ‘En willen jullie daar aan werken, vraag ik opnieuw’. Allemaal knikken ze nu ja. ‘Okay, aan de slag dan maar!, roep ik vrolijk’.
Namen
Na de opwarmoefening gaan we aan de slag met het inzetten van spelverdelers; de spelers moeten om de beurt de bal naar hun collega-spelers slaan; de oefening verloopt stroef en de bal komt vaak op de grond terecht. Dan krijg ik een idee en ik leg de oefening stil. ‘We gaan de oefening opnieuw doen’, zeg ik. ‘En dan wil ik dat je iedere keer als je de bal speelt de naam roept van diegene waar je de bal heen slaat’. ‘Ja, maar, ik ken niet alle namen’, roept een van de spelers. ‘Ja en dat is nu precies het probleem’, zeg ik. Met deze oefening leer je gelijk alle namen van dit team kennen!’
Binnen tien minuten hebben alle spelers de namen van hun collega spelers onder de knie. De sfeer is ontspannen en er wordt gelachen, ik grinnik stilletjes wetend dat de eerste stap naar teamvorming is gemaakt.
Kleine moeite, groot gebaar!
Hoe doe jij dat als trainer? De namen leren kennen van je deelnemers? Een groep met twaalf nieuwe gezichten zo snel mogelijk bij naam kennen?
Waarom is dat eigenlijk zo belangrijk?
Wereld van verschil
Als trainer, of het nu op het volleybalveld is of in een trainingsruimte voor een communicatietraining, is het kennen van de namen van je deelnemers meer dan een formaliteit. Het gaat over verbinding maken, vertrouwen opbouwen en ervoor zorgen dat iedereen zich gezien en gehoord voelt. Wanneer je de naam van iemand gebruikt, voelt die persoon zich direct aangesproken en gewaardeerd. Dit verhoogt niet alleen de betrokkenheid, maar zorgt er ook voor dat je als trainer sneller een veilige leeromgeving creëert waarin deelnemers durven te groeien en hun eigen uitdagingen onder ogen durven te zien. Of je nu werkt aan communicatie op het veld of zelfvertrouwen tijdens een rollenspel, het leren van namen is de eerste stap in het opbouwen van een hechte en effectieve groep.
Heb jij als trainer ooit ervaren hoe krachtig het is om iemands naam te gebruiken in een trainingssituatie? Dat ene kleine gebaar maakt een wereld van verschil.
Trainen als vak: kom kijken tijdens de oriëntatie workshop en ontdek waar jij nog stappen kan maken!
Lees voor meer info onze website
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!