Wat doet een trainer eigenlijk?
Het mooie van nieuwe mensen ontmoeten is dat je jezelf daarbij ook beter leert kennen. Want op de vraag “wat doe jij eigenlijk?” raak ik nogal eens verstrikt in mijn antwoord. Bij “train-de-trainer” denken de meeste mensen namelijk aan sport, en als blijkt dat het niet over sport gaat, volgt steevast: “maar wat voor training dan?”
En dan begint het feest. Het is zaak rechtuit te koersen, niet te verdwalen in de veelheid van trainingsonderwerpen en neutraal te blijven. Want je kunt met behulp van een trainer alles makkelijker leren dan zonder trainer.
Wat is de Taak van een Trainer?
Een trainer maakt dat je een gewenste vaardigheid beter en sneller leert. Zeker als het gaat over houding en gedrag, waarbij je feedback nodig hebt om in te zien wat aan verbetering toe is. Want als je het expres fout zou doen, dan had je ook geen training nodig, toch? En dat is precies wat een trainer doet: teruggeven wat die jou ziet doen en op het goede moment motiveren zodat je niet opgeeft. Op dat motivatievlak kunnen veel trainers nog wat leren van sporttrainers, maar dat terzijde.
Zo zijn er veel trainingen met bewustwording en gedragsverandering als inzet. Omdat bijvoorbeeld samenwerken moeilijk is, leidinggeven nieuw en spannend is, onredelijke vragen netjes moeten worden afgewimpeld, of grapjes die leuk bedoeld zijn eigenlijk helemaal niet zo leuk overkomen. Er is geen standaard voor menselijk gedrag en daarom ook een oneindig aantal mogelijkheden voor onderwerpen waarin training wordt gegeven.
Verschilt een Trainer van een Docent?
In de praktijk wordt het woord ‘trainer’ vaak gebruikt, terwijl eigenlijk ‘docent’ wordt bedoeld. Een docent is iemand die kennis overdraagt, een expertrol heeft en deelnemers vanuit een positie van autoriteit aanstuurt. Voor het goed overbrengen van kennis doe je een lerarenopleiding. Om iets te leren in de zin van ‘kunnen’ lijkt het voldoende om heel veel fouten te mogen maken. Misschien is dat het deel wat minder tot de verbeelding spreekt van mijn nieuwe familie als het gaat om de verwachtingen van onze trainersopleiding: autoriteit.
Wij zien een effectieve trainer als iemand die een groep deelnemers begeleidt in een leer- en ontwikkelproces en stuurt op het realiseren van de vooraf vastgestelde doelen. Die mikt je op korte en lange termijn impact bij deelnemers, met de eigen kennis, vaardigheden en expertise als middel (niet als doel). Ook zorgt een trainer ervoor dat deelnemers meer zelfvertrouwen krijgen, zodat ze vaardigheden meekrijgen waardoor ze houvast hebben bij toekomstige uitdagingen. Of het nu gaat over het overbrengen van kennis, versterken van vaardigheden of veranderen van houding en gedrag.
Wat maakt iemand een goede trainer?
Door onze 28 jaar ervaring herkennen we goede trainers in een oogwenk. Iemand die verstand van zaken heeft, heeft bijna altijd een gedegen trainersopleiding gevolgd. Dan zie je een trainer die weet wat-ie doet en dat ook goed kan uitleggen. Een professionele trainer is daarnaast zelfkritisch, leerbaar en overtuigd van het feit dat het altijd beter kan. Als je deze eigenschappen niet hebt, is het misschien tijd voor… je raadt het al: een trainersopleiding!
Waarom Wil Je Trainer worden?
Die vraag stellen we altijd als iemand bij ons aanklopt om het trainersvak onder de knie te krijgen. ‘Mensen helpen’ is dan vaak onderdeel van het antwoord. Trainers werken met mensen die geïnteresseerd zijn om professioneler te worden, beter in hun vak en gelukkiger als mens. Dan ben je een vertrouwde gids die anderen helpt succesvoller te worden in werk en leven. Het is feitelijk een tijdelijke samenwerking, die een leven lang meegaat. Als je het goed doet, vergeet niemand die momenten van inzicht en groei meer.
Wij zijn heel benieuwd of het trainersvak je aanspreekt. Wil je onderzoeken of het bij je past? Neem dan contact met ons op of volg de oriëntatieworkshop Trainen als Vak. Ontdek of dit prachtige beroep ook iets voor jou is!
Met enthousiaste trainersgroet!
Annelies & Petra
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!