De trainer die nooit fouten maakte
met het boek ‘Het meisje dat nooit fouten maakte’ over perfectionisme in gedachten.
ALTIJD-ALLES-METEEN goed doen is een mooi streven, maar als het een ‘moeten’ wordt kan het verlammend werken. Daarom is het belangrijk om fouten te mogen maken en daarvan te leren. Leer het van de besten;-)
Zo, ons blog over dit onderwerp is met deze twee regels klaar! Maar, met in gedachten de opgeheven wijsvinger van onze marketingadviseur, besluiten we toch maar om iets meer te schrijven over het fenomeen perfectionisme.
Hoe kijk jij aan tegen fouten maken? Mag je dat eigenlijk wel als trainer zijnde?
Iedereen herkent zich vast wel in één van onderstaande symptomen van perfectionisme:
- constant het gevoel hebben dat je tekort schiet,
- bang zijn om te falen
- taken uitstellen omdat je bang bent ze niet perfect te kunnen doen
- controlegedrag, bijvoorbeeld veel moeite hebben om iets aan een collega over te laten, te delegeren
Onze taak, om regelmatig te schrijven voor trainers, vinden we altijd spannend omdat we niet weten of wat we schrijven wel interessant genoeg is voor de lezer, of en hoe we naar een pakkende conclusie schrijven (want dat MOET toch echt van de marketingadviseur ;-)) en hoe onze collega’s zullen reageren…
Dus, vertonen we uitstelgedrag en duurt het vaak lang voordat we zo’n blog van de persen laten rollen. Totdat Annelies geïnspireerd wordt door iets wat er voorvalt tijdens het werk:
“Deze maand was dat een deelnemer van onze opleiding tot professioneel trainer die ik letterlijk zag struikelen over haar perfectionistische instelling: altijd alles perfect willen doen en als dat niet kan, dan doet ze het niet. Terwijl er, voor haar nog niet zichtbare, vele kwaliteiten klaarliggen om ontgonnen te worden, alleen worden deze kwaliteiten niet zichtbaar omdat ze er nooit aan begint, bang om te falen. Als haar coach gaf ik haar de opdracht om bewust fouten te maken, minstens één keer per dag! Om daarna de leeropbrengst te kunnen vieren. Ze had de moed om dat te doen en toen ze mij vertelde hoe haar eerste bewuste ‘fout’ eruit zag en wat ze ervan geleerd had, kreeg ik de neiging om te gaan juichen.”
Mensen van onze generatie waren gewend om op school een proefwerk terug te krijgen met daarop hoeveel fouten je hebt gemaakt. Nu krijg je in de meeste gevallen het proefwerkblaadje terug met het aantal ‘goed’. De reden van deze verandering ligt voor de hand: daar leer je meer van. Een leerling gaat meer open staan voor verandering als die hoort wat er goed is. Starten met vertellen wat er goed is, zorgt er voor dat de leerling meer wil weten over zijn/haar fouten. De wil om daarvan te leren is dan meer aanwezig.
Trends over (geen) fouten maken:
- Heb je wel eens gehoord van een growth mindset? Als je denkt dat je iets niet kan, zou je daar eigenlijk altijd het woordje ‘nog niet’ achter moeten plakken. Lees het (kinder)boek ‘Het meisje dat nooit fouten maakte’. Goed voor jezelf en alle anderen die je daarmee aan wilt steken. Mét een leuk lesplan wat je kan gebruiken als je anderen verder wilt helpen met hun perfectionisme.
- Als je meer wilt weten over het oorspronkelijke verhaal achter the-power-of-yet dan raden we je dit filmpje aan van Carol Dweck die op een prachtige humorvolle wijze toelicht hoe een growth mindset je kan helpen om te leren.
- Positieve psychologie is een trend die korte metten maakt met het gepietlut over wie wat allemaal fout doet en waarom. Voorwaarts! Gebruik je kernkwaliteiten, leer je allergieën kennen en buig die om naar uitdagingen. Wij zijn grote fan van het werk van Daniel Ofman en gebruiken het kernkwaliteitenspel graag in de trainersopleidingen.
- Het benutten van je talenten en kwaliteiten als gezond tegenwicht van perfectionisme zie je ook terug bij het werken met deugden. Deugden zijn de basisingrediënten van je karakter waarmee je betekenis geeft aan je leven. Door die te benadrukken verzacht je (voor)oordelen, stimuleer je relaties en geef je richting aan positieve voortgang. Via deze link kan je het zelf eens uitproberen!
Oke, nu heb je er vrede mee dat jij fouten mag maken, toch?
Maar.. laat jij toe dat er fouten gemaakt worden door je deelnemers?
Ben jij trainer? Of wil je het worden? Wij zijn wel benieuwd hoe jij ervoor zorgt dat je deelnemers fouten durven maken en er een veilig leerklimaat ontstaat.
We zijn benieuwd naar je reactie en verhalen over fouten maken.
Laat het ons hier weten zodat we kunnen leren van jouw fouten;-)
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!