De ‘U-vraagt-wij-draaien-mentaliteit’
– en hoe die de effectiviteit van trainingen beïnvloedt
“Het verkoopteam werkt onvoldoende samen,” zegt hij kort en slaat zijn armen defensief over elkaar. Ik spreek met een potentiële opdrachtgever van een bekend Nederlands merk in de voedselindustrie en laat zijn opmerking even bezinken.
“Ze spreken elkaar niet aan en geven elkaar geen feedback,” antwoordt hij meteen. “Dus ik wil graag dat je een training ‘Effectief feedback geven’ organiseert voor het team. Zou je een voorstel kunnen sturen voor twee groepen van 12, over twee maanden van start?”
Ik knipper even met mijn ogen. Dat gaat snel! Wanneer ik vraag waarom hij denkt dat deze training de oplossing is, kapt hij me af: “Ik heb hier lang genoeg van wakker gelegen; het is nu tijd voor actie.” Stuur gewoon het voorstel.”
Bang om een opdracht mis te lopen
Het is een situatie die ik in mijn loopbaan als trainer vaak ben tegengekomen. De eerste keer werd ik overrompeld door hoe snel de opdrachtgever tot conclusies kwam. Ik durfde niet door te vragen, uit angst als lastig te worden gezien en de opdracht mis te lopen.
Waar zit het probleem écht?
Een organisatie kampt vaak al langer met uitdagingen zoals teruglopende resultaten, een negatieve sfeer of gebrekkig management. Dan wordt een enkel probleem – zoals in dit geval gebrek aan feedback – ineens als de kernoorzaak gezien. Al snel volgt de conclusie: we hebben een training ‘Effectief feedback geven’ nodig.
Weerstand bij deelnemers
En zo sta je daar als trainer, volledig voorbereid op een tweedaagse training met oefeningen en werkvormen om feedbackvaardigheden aan te leren. Maar de groep van 12 medewerkers zit verspreid, onderuitgezakt, pratend over hun werk en duidelijk niet van plan om deel te nemen. Hoe ik ook probeer hun aandacht te trekken, er gebeurt weinig. Ik besluit erbij te gaan zitten en wat vragen te stellen.
Veiligheid als kernprobleem
Na een open gesprek met de groep blijkt dat zij uitstekend in staat zijn om feedback te geven, maar dat de werkomgeving het lastig maakt. Er heerst een ‘verdeel en heers’-sfeer binnen hun team, gecreëerd door het management. Deze onveiligheid zorgt ervoor dat niemand zich durft uit te spreken, zelfs niet tegen elkaar.
Wat is de oplossing?
Hier zat ik dan, met een groep die geen behoefte had aan feedbacktraining, maar aan een veilige werkomgeving. De sfeer varieerde van boosheid tot onzekerheid. Een standaard training zou hier niets oplossen. Wil je weten hoe ik hiermee omging? Ik vertel het graag persoonlijk of tijdens de themareis ‘Authentiek verkopen van incompanytrainingen’.
Conclusie
De effectiviteit van trainingen staat al jaren ter discussie. En ja, trainingen hebben weinig impact als trainers direct ingaan op de gevraagde oplossing zonder door te vragen. Deze ‘U-vraagt-wij-draaien’-mentaliteit leidt tot programma’s die niet aansluiten bij de echte leerbehoeften van teams. We weten allemaal: geen doel, geen resultaat.
Benieuwd naar vragen die je kunt stellen om de werkelijke vraag achter de vraag te ontdekken? Ontdek meer tijdens de themareis ‘Authentiek verkopen van incompanytrainingen’.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!