Blog - laatste nieuws

Met jouw ervaring kan je zo voor de groep…

Over de waarde van een trainersvakopleiding

trainen als vak

‘Als ik mijn vrienden en collega’s vertel dat ik een trainersopleiding wil gaan volgen, verklaren ze me voor gek! Dat kan je echt wel zonder een opleiding hoor, met jouw ervaring kan je zo voor de groep’, is hun reactie. Als ik vraag of hij er zelf ook zo over denkt, zegt hij dat hij dat moeilijk in te schatten vindt en dat hij benieuwd is naar mijn mening.

Tsja, het trainersvak leren met vallen en opstaan is ook een manier. Wat alleen jammer is, is dat je deelnemers jouw ‘vallen’ dan ook mee moeten maken. Het is maar de vraag of je dat kan maken. Bovendien maak je jouw weg naar professioneel trainen onnodig lang, want met een vakopleiding leer je professioneel trainen in circa 8 maanden! Naast je huidige baan. 

‘That makes sense’, reageert mijn gesprekspartner. De rest van ons gesprek gaat over de vraag wat nu eigenlijk de toegevoegde waarde is van een vakopleiding en wat het verschil is met en zonder zo’n opleiding?

Afbreukrisico – Verloren voor het vak

Ik vertel hem dat we regelmatig verhalen horen van mensen die ‘het geprobeerd hebben’, een slechte en soms bijna traumatische ervaring beleefden als beginnend trainer en daarna niet langer wilden trainen. Zo jammer! Want het hoeft niet zo te gaan. Als je met een goed onderbouwd en doorleeft trainingsprogramma gaat trainen, dan sta je stevig in je schoenen, want je hebt geleerd om te gaan met wat zich in het moment voordoet.

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Volwassenen leren het gemakkelijkst als het geleerde direct toepasbaar is in hun leven.
Wanneer je een trainersvakopleiding volgt en het vak écht in de vingers wil krijgen, is vlieguren maken dus essentieel!
Een plek om die vlieguren te maken vind je makkelijker als je deelneemt aan een vakopleiding met een groot netwerk aan afgestudeerde deelnemers. Je krijgt dan ook feedback van een goed opgeleide én ervaren trainer/coach op je praktijkervaring. Als je dan ergens tegenaan loopt is die beschikbaar om je verder te helpen. Dat is nog eens leren op alle fronten!

Sociaal leren

Trainen is een eenzaam beroep, tenzij je een vakopleiding volgt, want dan ontmoet je gelijkgestemden. ‘Peers’ die net als jij zich het vak eigen willen maken. Samen met hen onderzoek, reflecteer, experimenteer en geef je elkaar feedback, waardoor je leercurve steil omhoog gaat. Sociaal leren is met name door de online ontmoetingsmogelijkheden nog nooit zo eenvoudig geweest. Sinds twee jaar weet iedereen wat een Zoom meeting is, heeft gestumperd met camera’s, microfoons en gevarieerde achtergronden. Een vakopleiding heeft hierin een faciliterende rol en zal ook het online sociale leren aanmoedigen.

Certificeren

Tenslotte is certificering ook een belangrijk aspect dat verbonden is aan een vakopleiding: erkenning, herkenning, persoonlijke waardering en trots zijn de pijlers waarop certificering gebouwd is. Ergens bij horen, bij de groep van professionele trainers is daarmee een feit. Een vakopleiding die toetst aan externe normen of deelnemers kwalificeren, zorgt ervoor dat het niveau van trainen in Nederland omhoog gaat!

En daar tekenen wij voor bij de TrainersAcademie.

Overigens heeft mijn gesprekspartner ook getekend voor een vakopleiding bij de TrainersAcademie!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.